Indiens Silicon Valley
Av Weje Sandén.
Det började i Bangalore, Indiens Silicon Valley, och har nu spritt sig till flera indiska storstäder. IT-undret är här för att stanna, och spås en lysande framtid i klass med den japanska bilindustrin.
HOTELLRUMMEN ÄR SVINDYRA – priserna är bland de högsta i världen. Trafiken är ett inferno – när den väl rör på sig, kryper den fram.
”JAG HAR ALDRIG sett något liknande. Men ingen här räknar heller med att du kommer i tid till ett möte”, säger en frustrerad västerlänning. Bangalore har växtvärk.
ANTALET INVÅNARE har ökat med över 50 procent sedan 1990 till drygt 6 miljoner. Bara de sista fem åren har staden vuxit med över en miljon.
READ MORE
Oförståendets konst
Av Marta Sanden
Kommer ni ihåg Teenage Mutant Ninja Turtles? De fyra militanta sköldpaddorna var högst upp på min fyraårige sons önskelista inför julen 1990. De var fula, kitschigt färggranna, farliga, vulgära.
Det var med stor vånda, under påtryckningar och med dåligt samvete jag anskaffade dem. De hette Leonardo, Rafael, Michelangelo och Donatello. Sonen skulle aldrig glömma deras namn. När han blev lite större förstod han att originalförlagorna inte var sköldpaddor utan berömda renässanskonstnärer.
READ MORE
Frugal framtid är här
Av Marta Sandén
Pippi Långstrump är Sveriges ansikte utåt på Expo i Shanghai. Hon står för uppfinningsrikedom, mod och livsglädje. De egenskaperna karakteriserar även en äkta entreprenör och innovatör.
Temat för Sverige på utställningen är innovationsanda. Blixtlås, Ikeas platta paket och kullager i all ära: dagens och framtidens innovationspotential finns främst i immateriella, fysiskt ogripbara tjänster och i processer snarare än i ting.
Det är internet, sociala medier och mobila system som står bakom paradigmskiftet och möjliggör nya affärsmodeller. Det som räknas är affärsinnovation, den allestädes närvarande tekniken låter smarta företag sprida sina tjänster globalt. Masspridningen gör att kostnaderna sänks och fler får tillgång till billigare tjänster.
Skärvor av samma spegel
Av Marta Sandén
Leo Razzak och Stephen Gyasi, två killar från Fryshuset uppfödda på dataspel, blev i höstas inbjudna av Kungliga Operan som recensenter. Experimentet ingick i Operans kampanj ”Unga i Operan”. De såg premiären av Richard Strauss Elektra. En timme och 45 minuter utan möjlighet att rymma. De fick en chock. De gillade det.
”Det tog typ 30 minuter innan vi fattade att Elektra sjöng live. En kung blir mördad av sin fru. Deras dotter Elektra vill hämnas sin kungafar genom att döda sin mor och hennes nya älskare som utförde dådet. Typ lite hederskultur. Eloge att man på enbart en scen som var konstant densamma utseendemässigt lyckas leverera så mycket känslor. Opera ska ses live!”
READ MORE